06 546 877 39

Stacks Image 623

Blog

Blog 'Opgedoken parels'

Als mensen vragen in één zin te omschrijven wat ik doe, zeg ik dat ik een verhalenraper en verhalenverteller ben. Op dit platform deel ik tips en alles wat mij inspireert: opgedoken parels. En als jij ook een parel vindt, laat het me weten.

Parel - Feest van het Genieten!

De Veldkeuken
Vorige week vrijdag was het zover. Voor het eerst sinds tijden op een terras zitten en me laten verwennen. In de bossen van Amelisweerd ging ik lunchen bij de Veldkeuken. René en Juliette, eigenaren van de Veldkeuken, zijn oud-huisgenoten. Ik was getuige van de geboorte van hun bedrijf. Ze begonnen in 1999 met een zelf gemaakte fietskar vol lekkernijen. In het weekend stonden ze met deze kar aan de Kromme Rijn, tegenover het koetshuis van Oud-Amelisweerd. En nu, in 2021, hebben ze in datzelfde koetshuis een restaurant en landgoedwinkel. Zij begonnen met liefde voor biologisch eten en liefde voor het landgoed. Ze zijn gegroeid maar de kern van hun verhaal is nooit veranderd. Op de planken zie ik zoveel liefde terug. Meer dan ooit smul ik van het eten en geniet ik van wat zij samen met hun team neerzetten!

Parel - Terugbrengen in de herinnering

Truus van Lier

Stolperstein voor het huis van Truus van Lier in Utrecht.

In 2008 verhuisde ik naar een woning in Utrecht, nog geen honderd meter van het Rietveld Schröderhuis vandaan. Datzelfde jaar, in mei, speelde ik in een voorstelling ín het Rietveld Schröderhuis. Ik had diverse kleine rollen. Een ervan was Trui van Lier. In een paar zinnen moest ik haar neerzetten, een snelle schets, dienend aan het verhaal van Truus Schröder. Ik vond dat een opgave, want deze vrouw had zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet voor Joodse kinderen, die ze via het kinderhuis Kindjeshaven in veiligheid bracht. Ik wilde haar recht doen, maar op dat moment was er bar weinig over haar te vinden.

Trui van Lier had een nicht, Truus van Lier, die ook in het verzet zat. Truus was de buurvrouw van Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Dat hoorde ik pas later. Twee vrouwen, exemplarisch voor vele vrouwen, die hun steentje bijdroegen aan de vrijheid waarin wij vandaag de dag in Nederland leven.

Wat mij ontroert, is dat zij niet vergeten worden. Jessica van Geel werkt aan een boek over Truus van Lier. De NOS besteedt aandacht aan vrouwen in het verzet. Allerlei mensen, die de oorlog niet hebben meegemaakt, doen moeite om de verhalen te achterhalen en ze een podium te geven. Verhalen over gewone vrouwen die grootse daden verrichtten. Die verhalen inspireren, moedigen ons aan.

Ik ben vandaag naar het huis van Truus gelopen. In stilte heb ik haar en alle mij onbekende anderen bedankt. Zij blijven in onze herinnering!

Parel - The Artist's Way: resetten van je creativiteit

The Artist
De afgelopen jaren kreeg ik van verschillende mensen The Artist's Way van Julia Cameron aangeraden. Deze winter had ik tijd en zin om hieraan te beginnen. Het is een twaalf weken programma om je doelen en je creativiteit onder de loep te nemen. Inmiddels zit ik in week negen en heb ik nog drie weken te gaan. Ik ben enthousiast en soms flink in de weerstand. Iedere dag drie pagina's schrijven (zogenaamde Morning Pages) vind ik pittig. Tegelijkertijd krijg ik zicht op wat ik wil bereiken en hoe ik mezelf blokkeer. Mijn creatief denken krijgt een flinke oppepper en daar word ik heel blij van! Het boek staat boordevol oefeningen, tips en aanmoedigingen. Dit boek is een blijvertje in mijn boekenkast.

Parel - Kleurenkracht

Bloemenzee
Eergisteren maakte ik deze foto. Vlak voor mijn huis. Dankzij het initiatief van een aantal buurtbewoners stemde de gemeente Utrecht in met een extra groenstrook tussen volwassen bomen. Afgelopen najaar werden de tegels gelicht. De hele winter keken we naar een omgewoelde strook grond, die zich steeds meer vulde met onkruid. Ik begon te twijfelen aan het succes van dit project. Tot enkele weken geleden. De eerste krokussen kropen uit de grond. Inmiddels is het een uitbundige orgie van kleuren. Jong en oud geniet ervan, maakt foto's en raakt aan de praat met medebewonderaars. Deze bloembollen-wildernis is een ontmoetingsplek waar spontaan verhalen worden uitgewisseld. Een cadeautje van moeder natuur. Vrolijk Pasen iedereen!

Parel - Luidkeels zingen zonder gêne

Stacks Image 668
Aanstaande zaterdag 20 maart is het een jaar geleden dat Bert van de Wetering begon met samen online zingen. Op zoek naar nieuwe uitdagingen hoorde ik hem bij een radiouitzending van Spijkers met Koppen. Hij vertelde met een aanstekelijk enthousiasme over zijn zangtrainingen. Inmiddels ben ik een trouwe fan. Iedere zaterdag verheug ik me op de livestream: 90 minuten aandacht voor lichaam en stem. Elke week stelt hij een programma samen van klassieke aria's tot Sammy van Ramses Shaffy. Fysieke opwarming, stemoefeningen, instuderen en luidkeels meezingen. Ik doe het allemaal met veel plezier. En weet dat ik echt geen zangeres ben…

Wat ze zeggen is waar: zingen maakt endorfines aan! Doe je mee?

Parel - Voedsel voor creatieven

Stacks Image 663
Theo Maassen maakt een podcast genaamd 'Ervaring voor beginners'. Een uur lang staat de kunst van het maken centraal: successen, mislukkingen, tips en drijfveren. De verhalen voeden mijn creatieve hart. Niet in de laatste plaats omdat Theo durft te vragen en uit te dagen. Je kunt de podcast via alle bekende kanalen vinden, maar ik raad je aan zijn website te bezoeken. Daar krijg je nog een extra kadootje: Flip Stroom maakte van iedere gast een kleiportret.
Pagina 1 / 2 Volgende >
Disclaimer, Privacy- & Cookieverklaring
En plein public staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 30271126.
© Copyright 2021 En plein public