En plein public

April 2018
Hoe maak je contact met je publiek?

In onze nieuwsbrief van september schreven we over de noodzaak van geloofwaardigheid voor een spreker. Het volgende wat je wilt, is contact met je luisteraars. Hierover gaat deze brief. In het contact met je publiek of gesprekspartners gebeurt ‘het’. Maar wat is ‘het’ en hoe ontstaat dat?.

Wat is contact maken?​
Contact maken is een beweging, van de één naar de ander en weer terug. In deze beweging ga je naar elkaar toe, probeer je binnen te komen en maak je je los. Op het moment dat je binnenkomt, kan er uitwisseling plaatsvinden. Je proeft dan aan iets nieuws, bijvoorbeeld aan de ideeën van de ander. Wanneer je weer los bent, kun je dat wat je ontvangen hebt verwerken. Je kunt behouden wat je past en loslaten of aankaarten wat je niet aanstaat. Dit proces is essentieel voor jou als spreker. Je wilt je publiek immers raken, aan het denken zetten en beïnvloeden!

Het is een misvatting dat contact maken één en al herkenning impliceert. Evengoed wordt duidelijk waarin jij anders bent dan ik. Door de verschillen wordt helder waar jij eindigt en ik begin. Precies dit onderscheidende aspect is wat contact maken ook ongemakkelijk maakt. Aan de ene kant willen we als mens gezien worden voor wie we zijn, uniek, maar als dat dan gebeurt… spannend!

Hoe maak je als spreker contact?
Wanneer mensen elkaar vanuit gelijkwaardigheid ontmoeten en het bijzondere van deze ontmoeting voelen, is er sprake van contact. Je voelt je beiden gezien en erkend. Het ingewikkelde van contact maken is dat dit niet te forceren is. Het is geen trucje. Je kunt je slechts openstellen voor de reacties van de ander en die van jezelf en kleur bekennen. Dit kan één op één, maar ook ten opzichte van een heel publiek, zowel verbaal als non-verbaal. Wanneer je bijvoorbeeld oogcontact maakt met mensen in je publiek, probeer je luisteraars dan daadwerkelijk te zien. In de meeste gevallen moet je hiervoor wat langer kijken dan je gewoonlijk doet. Wat zie je? Wat merk je bij jezelf? Hoe reageer je? Wanneer je verschillende mensen verspreid over de zaal ziet, voelt de hele zaal zich gezien. Spannend is dat ook jij hierdoor gezien wordt. Maar goed, dat is dus precies de bedoeling!

In onze volgende brief vertellen we meer. We gaan in op contactvermijding en het verschil tussen vals en echt contact. Hierover is veel te vertellen, maar interessanter: je vergroot je mogelijkheden als je ermee experimenteert. Tijdens onze Masterclass Storytelling/Storylistening krijg je hiervoor volop gelegenheid met feedback. Het effect reikt verder dan je sprekerskunsten. Door ieder contactmoment groei je verder in je autonomie, ontdek je weer iets meer over degene die jij (nu) bent en hoe je van daaruit anderen kunt ontmoeten, inspireren en overtuigen.

Je bent van harte welkom!

Masterclass Storytelling / Storylistening
31 mei en 14 juni 2018
Zeist


Wil je op een ontspannen manier contact maken met je publiek? Wil je complexe materie helder uitleggen en het ‘nut’ of ‘de noodzaak’ ervan voelbaar maken? Jouw publiek op de puntjes van hun stoelen krijgen? Dan ben je van harte welkom in onze Masterclass! Hierin leer je naast overtuigend (en onvergetelijk!) vertellen ook in te spelen op de verhalen van je luisteraars zodat je tot een inspirerende uitwisseling komt.

Wil je meer weten? We horen het graag!
Wil je meedoen? Geef je snel op!
Deze training voor je team? Laat het ons weten!
Lees hier reacties op onze programma’s.