En plein public

Juni 2017
Zoeken naar een universeel verhaal
Deel 3

In onze vorige twee nieuwsbrieven schreven we over ingangen om te komen tot een universeel verhaal. Nu gaan we in op de functie ervan, want ja, verhalen zijn niet alleen heerlijk, spannend, ontroerend en/of hilarisch, ze hebben een functie!

Geen goede raad, maar een verhaal
Schrijfster Alice Walker formuleert het kort en treffend: ‘Het vertellen van verhalen heeft werkelijk een functie, weet u. Het proces van vertellen en luisteren is op zichzelf al een helingsproces, ten dele omdat iemand er de tijd voor neemt om je een verhaal te vertellen dat grote betekenis voor hem heeft. Hij neemt hier de tijd voor omdat je wel wat hulp in je leven kunt gebruiken, maar hij wil je niet plompverloren goede raad komen geven. Hij wil je die raad geven in een vorm die een onlosmakelijk deel van je hele wezen wordt. Zo werkt dat met verhalen. Verhalen verschillen hierin van goede raad dat ze, wanneer je ze hebt aangehoord, met je hele ziel verweven raken. Daarom helen ze je.'

Neem de tijd
Neem dus de tijd voor meer dan een tip, advies of slogan. Neem tijd om je verhaal met verve te vertellen. Tijd voor meer dan de oppervlaktelaag. Tijd voor de stilte, om waar te nemen hoe het verhaal binnenkomt. Tijd om samen te lachen en te griezelen om smeuïge details. Tijd voor ontroering. En aandacht om het verhaal van de ander te laten ontvouwen. Aandacht voor de vragen, associaties en ideeën die het oproept. Vertellen doe je samen.

We wensen je een zomer toe waarin nieuwe verhalen ontstaan, waarin je bijzondere dingen meemaakt en waarin je rijke verhalen zult delen. Boven op een berg, onder een olijfboom, in een boot, op je balkon…

Geniet ervan!

Masterclass Storytelling / Storylistening
3 en 17 november


Wil je je nu al opgeven voor onze Masterclass komend najaar? Hartstikke leuk! Wil je complexe materie helder uitleggen, je ervaring pakkend presenteren, boven tafel krijgen waar je tafelgenoot naar op zoek is en inspelen op bestaande verhalen?
In dit programma ontdek je hoe je elkaar aan het denken zet en tot een inspirerende uitwisseling komt.

Voor ervaren sprekers die zich verder willen ontwikkelen en de mogelijkheden van interactie willen benutten.

Meer weten? We horen het graag!
Een programma als dit voor je team?
Lees hier reacties op onze programma’s.