En plein public

Mei 2017
Zoeken naar een universeel verhaal
Deel 2

Als spreker zoek je naar een verhaal dat groter is dan jouw individuele geschiedenis of ervaring. Je wilt dat je publiek zich verplaatst in en verder denkt vanuit jouw verhaal. Hierover is zoveel te vertellen! In onze vorige nieuwsbrief maakten we een start. Hierbij het tweede deel van ons drieluik over dit onderwerp.

Hoe persoonlijker, hoe universeler
Voor het maken van een herkenbaar menselijk verhaal moet je je eigen menselijkheid inzetten. Facetten van je voor en achterkant, je binnen en buitenkant, je zon- en maankant. Ionesco, gevierd toneelschrijver van na de tweede wereldoorlog, zei hierover in een interview met Max Wilders:

‘Door vorm te geven aan mijn fundamentele obsessies, druk ik mijn diepste menselijkheid uit en voel ik mij verbonden met al mijn medemensen over de scheidingsmuren van kaste of verschillende psychologie heen. Ik druk mijn eenzaamheid uit en voeg me bij alle eenzaamheid; mijn vreugde of verbazing over het bestaan zijn die van iedereen, ook al wil op dit ogenblik niet iedereen zich erin herkennen.’

Voor zijn stuk ‘Le Rhinocéros’ greep hij terug naar zijn ervaring in Roemenië waar vrienden en bekenden geleidelijk kozen voor de fascistische beweging Codreanu en hij zich ten slotte heel geïsoleerd ging voelen. Deze ervaring drukte hij uit in zijn toneelstuk waarin je een stadje ziet waarin alle inwoners geleidelijk een metamorfose ondergaan van mens naar neushoorn. Behalve één inwoner, die weigert mee te gaan.

Ionesco speelde in dit stuk (dat deed hij in al zijn toneelstukken) met vorm om op ervaringsniveau uitdrukking te geven aan de inhoud. Je ziet gigantische neushoorns het toneel overnemen. Bizar en angstaanjagend. Een sprookje. Wanneer je vervolgens als kijker de koppeling maakt naar de realiteit, dan herken je haarscherp je eigen twijfels, angsten en verleidingen in dergelijke situaties.

Associëren en je verbeelding inzetten
Wat Ionesco doet, is analyseren via de verbeelding. Uitvergroten, omkeringen maken en vergelijkingen zoeken helpt om je persoonlijke anekdote te ontstijgen en de essentie van je boodschap te pakken. Deze uitvergrotingen, omkeringen en vergelijkingen kun je letterlijk in vorm uitdrukken. Zet bijvoorbeeld 4 stoelen neer als je spreekt over 4 teams, schets een plattegrond op de vloer met tape waarlangs je je publiek meeneemt door de geschiedenis van een stadswijk. Hiermee betrek je je publiek direct. Je geeft hen een fysieke ervaring waarop zij hun eigen verhalen kunnen projecteren.

Hoe heerlijk als een spreker durft!
Spelen met vorm om een spiegel voor te houden of een probleem zichtbaar te maken, vraagt lef van een spreker. Voor welke groep je ook staat. Pak je vrijheid, volg de wetten van jouw verbeelding, draag wel dat gedicht voor, zing wel dat lied, ga als neushoorn als je daarmee het best uitdrukt wat je uitdrukken wilt. Wat belangrijk is: doe wat je doet vol overgave. Wees helder en uitgesproken, volg je intuïtie, hou je niet in!

Masterclass Storytelling / Storylistening
3 en 17 november


Wil je complexe materie helder uitleggen, je ervaring pakkend presenteren, boven tafel krijgen waar je tafelgenoot naar op zoek is en inspelen op bestaande verhalen? In dit programma ontdek je hoe je elkaar aan het denken zet en tot een inspirerende uitwisseling komt.

Voor ervaren sprekers die zich verder willen ontwikkelen en de mogelijkheden van interactie willen benutten.

Meer weten? We horen het graag!
Een programma als dit voor je team?
Lees hier reacties op onze programma’s.