En plein public

Maart 2017
Inspelen op misverstanden en mythes? ‘Take the flop!’

Wat is dat nu? Mogelijk was dat je eerste gedachte bij de header van deze nieuwsbrief. Wat je ziet is een misverstand. Het zijn bakken voor gescheiden afval die leiden naar één grote verzamelbak onder de grond. Flessen, ondergoed, fruit, schoenen: alles op de grote hoop.

Rijkswaterstaat is de afgelopen maanden samen met de Design Innovation Group aan de slag gegaan om deze en andere mythes over afvalscheiding te lijf te gaan en om te buigen. In plaats van de misverstanden glad te strijken, weg te moffelen of te overschreeuwen, maakten zij deze juist het gezicht en het startpunt van een nieuwe informatieve flyer. Met succes!

Niemand houdt van falen
Ken je dat moment dat je struikelt op straat, heel onhandig, over je eigen voet, door een tegel die wat omhoog staat of zomaar? En het moment dat erop volgt waarop je schaamte voelt en hoopt dat niemand het heeft gezien? De opluchting als je (stiekem) ziet dat er niemand achter je loopt?

Niemand houdt van falen, of we nu struikelen, een grote opdracht aan onze neus voorbij zien gaan of niet begrepen worden tijdens een gesprek. Falen hoort echter bij creëren, je nek uitsteken en… leven. De vraag hoe het te voorkomen, is weinig interessant. De vraag hoe we op een constructieve manier met onze missers om kunnen gaan, als mens, team en bedrijf, des te meer.

Basiswet van comedy: take the flop!
Eén van de manieren om constructief om te gaan met misverstanden en mythes rondom jouw/jullie diensten, plannen of producten is de basiswet van comedy toepassen. De Engelsen (meesters op dit gebied) hebben er zelfs een uitdrukking voor: ‘take the flop!’ Hiermee bedoelen ze: incasseer je mislukking. Eigen je de schaamte toe. Volledig. Probeer niet je gezicht te redden, maar laat zien wat het je doet, met een lach. Een komediant speelt met dit gegeven, betrekt de kijkers en vergroot de ellende stap voor stap uit tot hilarische proporties. Zo werkt het ook voor jou. Als kijker spiegelen we ons aan jou en herkennen ons eigen menselijk falen. We krijgen de uitnodiging om ons in jou te verplaatsen en beleven het struikelen (de mythe) mee vanuit jouw perspectief.

Nu heb je draagvlak voor dat wat je wel wilt vertellen, creëren, delen of doen. Je hebt oren en ogen die uitzien naar het ware verhaal.

Natuurlijk is hier nog veel meer over te zeggen, en interessanter: te oefenen. Samen met de Design Innovation Group ontwierpen en organiseren we in april een nieuwe masterclass Storytelling / Storylistening waarin o.a. dit aan bod komt.
Aanbod

Naast ons vaste aanbod maken we trainingen op maat. Inspelend op de situatie, vraag en de doelstellingen van de organisatie, ontwerpen we de programma’s. Wil je meer weten, heb je interesse in deelname aan een van onze trainingen of in een programma op maat? Neem contact met ons op.

Lees hier reacties op onze trainingen.