En plein public

Februari 2017
Nepnieuws en storytelling: wat nu?

Dat ze kinderen in het NOS Jeugdjournaal attenderen op nepnieuws zegt iets over deze tijd. Nep is tegenwoordig nauwelijks van echt te onderscheiden. Denk aan de berichtgeving rondom de Amerikaanse verkiezingen. Als lezer moet je nu journalistieke vaardigheden ontwikkelen zoals bronnen checken. Dat is opmerkelijk.

Wat is waardevol?
Dat niet alle verhalen die we horen waar zijn, is van alle tijden. Dat het van essentieel belang is uit te vinden wie in je leven waardevolle raadgevers zijn, ook. Maar meer dan ooit worden we overspoeld met enorme hoeveelheden informatie, horen we de meest uiteenlopende klokken luiden en is het aan ieder van ons om, in het oog van deze informatieorkaan, het kaf van het koren te scheiden en een eigen visie te vormen. Steeds opnieuw, want alles beïnvloedt elkaar en verandert.

Voor storytelling en storylistening een interessante tijd
De vaardigheden om het verhaal achter het verhaal te horen en op zoek te gaan naar de verhalen die niet meteen verteld worden (storylistening) helpen om je perspectief te verbreden, je empathie te vergroten en meer materiaal te hebben waaruit je een gefundeerde mening kunt destilleren. Vervolgens sta je voor de vraag: hoe ga jij om met de verhalen in en om je heen? Wat pak je op en wat laat je gaan? Wie of wat wil jij beïnvloeden en hoe vertel je jouw verhaal? Wordt je beeldtaal begrepen, omarmd, doorverteld of afgewezen? En dan?

Hapklare oplossingen zijn er niet. Vaardigheden en creativiteit die je kunt trainen en inzetten wel. Je eigen antwoorden vind je al doende en ontdekkende. Dit proces met nieuwsgierigheid benaderen is wellicht de meest constructieve eerste stap.
Masterclass Storytelling / Storylistening
17 en 31 maart 2017

Wil je complexe materie helder uitleggen, anderen inspireren, boven tafel krijgen waar je tafelgenoot naar op zoek is en creatief inspelen op bestaande verhalen? In deze tweedaagse masterclass Storytelling / Storylistening leer je praktische vaardigheden, probeer je veel uit en ontdek je ingangen om dit op eigen wijze voor elkaar te krijgen. Lees meer.

Lees hier reacties op onze trainingen.

Design Innovation Tracks
Storytelling / Storylistening
27 februari 2017

Tijdens maandelijkse Design Talks nodigt de Design Innovation Group ontwerpende denkers en doeners uit om kennis te delen en samen tot nieuwe inzichten te komen. Op 27 maandag februari staat de avond in het teken van Storytelling en Storylistening.

Sterke verhalen nestelen zich in ons geheugen en worden generatie op generatie doorgegeven. Dat heeft een keerzijde wanneer onwaarheden de ronde doen. Mythes of nepnieuws zijn lastig om te buigen. Denk aan de verhalen dat afval scheiden geen zin heeft omdat alles toch op dezelfde hoop belandt. Hoe doorbreken we deze en andere mythes rondom afvalscheiding? Kunnen we er nieuwe sterkere verhalen voor in de plaats zetten? DIG deed hier in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek naar en ontwikkelde een communicatiestrategie. Tijdens deze avond in Utrecht deelt DIG enkele inzichten en gaan wij in op de methodiek van storytelling en storylistening.