En plein publicDecember 2016

Beeldend vertellen maakt het tastbaar


Beeldend vertellen is je luisteraars meenemen door een film te creëren met je woorden, gebaren en mimiek. Hiermee kun je de belangrijkste personages uit je verhaal typeren, een locatie schetsen en inzoomen op pregnante details, zoals kleuren, geuren, geluiden, dialogen, sensaties en associaties. Dit is onmisbaar als je anderen wilt betrekken bij je zienswijze, als je iemand wilt overtuigen om een dienst of product aan te schaffen of wilt enthousiasmeren om te investeren in je plan.

Remco Campert, bijvoorbeeld
In zijn korte verhaal ‘De scholier’ opent hij als volgt: ‘Je toekomst’ zei Jochem Pennings vader met nadruk. ‘Denk jij eigenlijk wel eens aan je toekomst?’ Terwijl hij zijn blik op zijn zoon hield gericht, slurpte hij een oesterschelp leeg. Aan de tafeltjes om hen heen werd Frans gesproken. Obers haastten zich af en aan.
Jochem besloot tot een bedremmeld zwijgen. Een eerlijk antwoord op zijn vaders vraag zou luiden dat hij nooit aan de toekomst dacht omdat daarvoor het heden hem te veel in beslag nam. Maar ‘nooit’ leek hem in dit geval niet zo’n slim antwoord.

In acht zinnen komt een conflict tot leven
In deze eerste acht zinnen krijgen we een schets van de locatie, van de verhouding tussen deze vader en zoon, van het conflict en de opvallende typeringen van hun karakters. Ook zitten we meteen ‘in’ het verhaal. We zijn als het ware tafelgenoten en nieuwsgierig naar het vervolg.

Details maken het specifiek
Beelden zijn de kralen waarmee je een ketting rijgt. De combinatie bepaalt de film. Details (het leegslurpen van de oesterschelp, de Franse taal, de obers die zich af en aan haasten) maken je verhaal concreet, tastbaar. Met het benoemen van gedachtes (de innerlijke overwegingen van Jochem) trek je luisteraars iemands binnenwereld in. Daarmee maak je het intiem.

Zonder beelden moeten we je conclusies ‘maar aannemen’
Zou Remco Campert ons ‘even snel’ aan een tafeltje in een café vertellen dat zijn verhaal gaat over een lamlendige jongeling en een dominante, fanatieke vader die in een spannend conflict verzeild raken, dan kunnen we dat aannemen, maar het nooit zoals in bovenstaand citaat voor ons zien, laat staan dat we er iets bij voelen. We kunnen -als we die moeite willen doen- onze eigen beelden maken om zijn conclusie te begrijpen, maar daarmee stappen we in ons eigen verhaal. Dat van Remco Campert zijn we kwijt.

Beeldend vertellen is componeren
In al onze trainingen vormt beeldend vertellen een essentieel onderdeel. Hoe schets je beelden? Hoe bouw je ze op? Waarmee creëer je spanning? Wat laat je weg? En hoe sluit je aan bij de beelden van de ander? Wat voor beelden heeft die ander?

Concluderen heeft ook zin!
Althans, in combinatie met beeldend vertellen. Of als je wilt dat de ander niet te veel voelt bij je uitspraak en er niet te veel over doordenkt. Als je als brandweer rust en kalmte wilt bewaren, bijvoorbeeld. Maar hierover meer in onze volgende nieuwsbrief!
Masterclass Storytelling / Storylistening
17 en 31 maart 2017

In deze tweedaagse masterclass ga je aan de slag met storytelling (beeldend vertellen, stelling nemen, spanningsopbouw, compositie…) én storylistening om de wereld van de ander in beeld te krijgen. Hoe plant je een nieuw idee en motiveer je toehoorders of gesprekspartners om verder te denken?

Voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen als storyteller en wil focussen op de kracht van interactie. Omdat je anderen bondgenoot wilt maken van je verhaal, open wilt stellen voor verandering en wilt activeren tot meedenken en anders handelen. Lees meer.


Lees hier reacties op onze trainingen.
Wie is Remco Campert?
20 december om 22.55 op NPO2

Wil je meer van Remco Campert? Op 20 december is er een documentaire over hem te zien op tv. Lisette volgt momenteel een cursus documentaire maken bij een van de producenten: Annelotte Verhaagen. De logline? Een film over liefde, vergankelijkheid en poëzie als levenselixer. We gaan in een volgende nieuwsbrief in op de betekenis van een logline en hoe je een variant hiervan gebruikt voor een krachtige presentatie.