En plein public

September 2016

Speciaal voor jou maak ik kikkersoep!

Jij komt bij me eten. Ik doe mijn best. Ik ga je verrassen met iets heel bijzonders. Speciaal voor jou maak ik kikkersoep. Het lekkerst vind ik niet alleen de pootjes en de billen van het beest, maar alles, van kop tot staart. Dat wordt het!

‘Behandel anderen niet zoals je zou willen dat ze jou behandelen, ze hebben misschien een andere smaak!’ zou de excentrieke toneelschrijver George Bernhard Shaw naar me roepen vanuit zijn graf. ‘En het is de kunst die andere smaak te ontdekken,’ zou Roman Krznaric meteen aanvullen.

Roman Krznaric is onderzoeker en schrijver van het boek Empathie. Hij beschrijft hierin zes gewoontes die je kunt praktiseren om je empathische potentieel zo volledig mogelijk te verwezenlijken. ‘Waarom niet de stoute schoenen aantrekken en een reis maken in het leven van een andere persoon en kijken welke invloed dat heeft op wie je bent en wie je wilt zijn?’

Wat is empathie?
Empathie is de kunst je in je verbeelding te verplaatsen in de beleving van andere mensen zodat je hun gevoelens en standpunten kunt begrijpen en je handelen hierdoor kunt laten leiden. Het is in de verbeelding in de schoenen van een ander gaan staan. Dat vergroot je wereld!

Uitwisseling
Het boek spoort op vele manieren aan voorbij jezelf te kijken en andere mensen wezenlijk te ontmoeten. Dat is ook de essentie van En plein public: uitwisseling. Kleur bekennen en in je kaarten laten kijken (vertellen dat je dol bent op kikkersoep) is voor uitwisseling net zo belangrijk als interesse tonen, dus doorvragen waar je misschien van nature zou stoppen.

Nog een stap verder
Productdesigner Patricia Moore ging eind jaren ’70, ze was toen 26 jaar, nog een stap verder. Zij wilde niet alleen in de verbeelding in de schoenen gaan staan van een vrouw van 85 jaar, maar letterlijk voelen tegen welke obstakels bejaarde mensen aanliepen en hoe ze behandeld werden. Drie jaar lang bezocht ze honderden steden in Noord Amerika, als oude vrouw. Met de hulp van een professionele grimeur veranderde ze van gedaante: oud gezicht, wazige bril, oren dichtgestopt, een beugel die haar rug kromde, gespalkte armen en benen, twee verschillende schoenmaten en een wandelstok. Dit experiment leverde ons allen een reeks innovatieve producten van haar hand op, o.a. het aardappelschilmesje met het dikke rubberen handvat wat mogelijk ook in jouw keukenla ligt.

Je komt eten?
Je vertelt me dat je ook van uitdagende experimenten houdt, graag reizen maakt naar verre landen en laatst je eerste meelworm at, die viel niet tegen! Ik vraag of ik je mag verrassen met een Vietnamese specialiteit waar ik mijn vingers bij aflik. Nog net geen muis, maar in die richting. Je lacht en maakt meteen een afspraak. Kijk, nu houdt George Berhard Shaw zijn mond. Als het exotische gerechten betreft, hebben jij en ik misschien dezelfde smaak?

Aanbod

Naast ons vaste aanbod maken we trainingen op maat. Inspelend op de situatie, vraag en de doelstellingen van de organisatie, ontwerpen we de programma’s. Wil je meer weten, heb je interesse in deelname aan een van onze trainingen of in een programma op maat? Neem contact met ons op.