En plein public

Juli 2016

Wat leren we van topspreker Sir Ken Robinson?

De Tedtalk van Sir Ken Robinson waarin hij pleit voor een onderwijssysteem dat creativiteit koestert in plaats van ondermijnt, is de meest bekeken Tedtalk ooit. Hij sprak aan het eind van een meerdaags congres. Ondanks dat dit verhaal inmiddels tien jaar oud is, is het heerlijk om te zien en ook inhoudelijk blijft het actueel. Wat maakt zijn verhaal zo goed?

Geestige opening
Hij komt op, neemt plaats en begint:

‘Good morning, how are you?
It’s been great, hasn’t it?
I’ve been blown away by the whole thing.
In fact, I’m leaving.’

Hopla! De eerste lach. De eerste indruk. Tussen zijn zinnen door kijkt hij luisteraars bij momenten aan. Als kijker snappen we na deze introductie: deze man heeft humor, deze man is eigenzinnig, hij gaat zijn gang en wil met ons relateren.

Je ziet -en hoort- hem denken
Hij neemt de tijd, zonder een moment sloom te zijn. Je ziet hem reflecteren, fronzen, omhoog en weer vooruit kijken. Zorgvuldig kiest hij zijn beelden en de associaties die hij heeft om ons mee te nemen naar de wereld waarover hij spreekt. Hij improviseert, refereert aan eerdere goeie sprekers en geniet er zichtbaar van in te zoomen op dat waar het hem om gaat:

‘I have an interest in education. Actually, what I find is everybody has an interest in education. I find this very interesting. If you're at a dinner party, and you say you work in education… Actually, you're not often at dinner parties, frankly. If you work in education, you're not asked. […] But if you are, and they say: "What do you do?" and you say you work in education, you can see the blood run from their face. They're like: "Oh my God. Why me? My one night out all week." But if you ask about their education, they pin you to the wall. Because it's one of those things that goes deep with people, am I right?’

Hij neemt stelling
Terwijl we lachen om de situaties die hij schetst, herkennen we wat hij vertelt. Hij geeft ons inkijkjes in zijn ervarings- en gedachtewereld. Zo haalt hij ons dichtbij. Nu we mee zijn in zijn wereld en daardoor een band voelen met hem als spreker, volgt zijn stelling: ‘Ik vind dat creativiteit in het onderwijs net zo belangrijk is als leren lezen en we moeten het met dezelfde status behandelen.’

Met plezier vertelt hij verhalen
Hij blijft ons verleiden. Hij vertelt anekdotes over zijn gezin, vrienden en mensen ‘van horen zeggen’ die allen raken aan de kern van zijn boodschap. Hij legt dwarsverbanden, maar laat de interpretatie aan ons. En weer volgt een verhaal –vol sappige details en verrassende omkeringen- waarom hij samen met het publiek grinnikt.

Een statisch lichaam en een levendig gezicht
Sir Ken Robinson is niet bepaald een fysieke spreker. Zijn lange, statische lijf lijkt hem in de weg te zitten, of simpelweg niet mee te doen. Bovenop dat lijf zien we een opvallend levendig gezicht. Alle uitdrukkingskracht die zijn lichaam ontbeert, vinden we in zijn gezicht terug. Ook hanteert hij een eigenzinnige verteldynamiek. Op momenten waar anderen zouden pauzeren, vertelt hij snel verder en omgedraaid: daar waar de meesten zouden doorpakken, stopt hij abrupt. ‘That was it. 15 minutes left.’ Om na een lach met de zaal door te gaan op het punt dat hij zojuist, voor die verrassende pauze, heeft gemaakt.

Hij zet ons constant op het verkeerde been
‘If I’m cooking, the door is shut, the kids are out, the phone’s on the hook. If my wife comes in I get annoyed, I say: “Terry, please, I’m trying to fry an egg in here.”’ Of het nu gaat om de grote liefde van zijn zoon, zijn vrouw in de keuken of hijzelf in de keuken, hij verstaat de kunst van de omkering. Dat is iets van hem. Hij zet in wie hij is en we lachen samen. Door deze interactie, zijn vrijheid en het gezamenlijk plezier stijgt zijn verhaal boven hem uit.

Zijn verhaal zit hem als gegoten
Hij maakt zich oprecht druk. Hij weet welk punt hij wil maken. Hij kan jongleren met de inhoud. Laat hij een bal vallen, dan pakt hij deze –als dat nodig is- even gemakkelijk weer op. Spelen met je verhaal, het inkorten, uitrekken, terugbrengen tot één zin, het uittekenen, opschrijven of hardop babbelen terwijl je fietst of loopt, helpt om het eigen te maken. En natuurlijk helpt oefenen voor een publiek –of voor één iemand- en reacties ontvangen over wat wel en niet werkt. Daarvan leer je!

Voorbereiding?
’t Schijnt dat trainers van de moederconferenties (TED, TED Global, TED Women, etc.) maanden oefenen met sprekers om ze voor te bereiden op hun optredens. Aan Sir Ken Robinson hebben ze niets gedaan. Gelukkig maar! Hij is iemand met ongelofelijk veel ‘sprekersvlieguren’. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe hij zich voorbereidt. (Dat hebben we hem tijdens dit schrijven gevraagd, we wachten nog op antwoord!) In ieder geval kunnen we door hem te bekijken al veel van hem leren. Fijn!

Aanbod

Naast ons vaste aanbod maken we trainingen op maat. Inspelend op de situatie, vraag en de doelstellingen van de organisatie, ontwerpen we de programma’s. Wil je meer weten, heb je interesse in deelname aan een van onze trainingen of in een programma op maat? Neem contact met ons op.