Oktober 2015

Storytelling: het gaat niet om je kunstje tonen

We kregen de afgelopen weken drie keer dezelfde vraag: geef ons een workshop storytelling. Wanneer kunnen jullie en hoeveel kost het?

Storytelling is hot. Boeken en workshops zijn niet aan te slepen. Het beslaat een breed gebied vol ambachtelijke vaardigheden en ontelbare mogelijkheden. Dus waar beginnen we?

Een uitdagende stelling, pakkende voorbeelden en smeuïge details vormen slechts een deel van het succes. De essentie zit ‘m in de uitwisseling en kleur bekennen. We worden alert als we voelen dat de spreker zijn nek uitsteekt, risico neemt. We worden actief als we de uitnodiging krijgen om te reageren. Op dat moment zijn we niet langer getuige, maar raken we betrokken.

Als spreker heb je voortdurend keuzemomenten. Durf je de tijd te nemen om in geuren en kleuren je verhaal te doen? Durf je de tijd te nemen om te kijken hoe jouw verhaal binnenkomt bij je luisteraar(s)? En… durf je hierop te reageren?

Storytelling vraagt wakkerheid, in het moment zijn. Je hebt alle ingrediënten van je verhaal paraat, je weet wat je kunt en waar je voor staat, de ballen liggen klaar. Vanuit het contact met de ander kies je welke bal de lucht in gaat en hoe je deze weer opvangt.

Een paar concrete tips:

  • Bouw rustmomenten in je verhaal in, zodat je kunt waarnemen wat de reactie van je toehoorder(s) is. Adem in…adem uit, zonder iets te zeggen. Kijk. Wat zie je in de lichaamstaal?
  • Blijf nog wat langer stil, zodat de ander verbaal én non-verbaal kan reageren. Je krijgt nu waardevolle informatie hoe jouw verhaal is aangekomen.
  • Nu heb je een keuze: wat wordt je reactie? Durf je het achterste van je tong te laten zien? Als je de moed hebt te vertellen wat jou persoonlijk raakt, maak je anderen deelgenoot van je verhaal.

Met En plein public kiezen we ervoor om storytelling niet alleen te benaderen vanuit de zender maar ook vanuit de ontvanger van het verhaal. Het is een gezamenlijk proces. Waar beginnen we? Bij jouw verhaal. Geen standaard pakket storytelling dus!

Aanbod

Naast ons vaste aanbod maken we trainingen op maat. Inspelend op de situatie, vraag en de doelstellingen van de organisatie, ontwerpen we de programma’s. Wil je meer weten, heb je interesse in deelname aan een van onze trainingen of in een programma op maat? Neem contact met ons op.