Juli 2015

Voilà! De eerste nieuwsbrief van En plein public. Met regelmaat willen wij: Lisette Jespers en Leontine Hoogeweegen, je voeden, prikkelen en inspireren. Maar niet zonder jou. Graag delen we onze kennis en ervaring. Tegelijkertijd zijn we nieuwsgierig naar jouw dilemma’s rondom spreken en presenteren. Mail ons je vraag, dan gaan we daar in een volgende nieuwsbrief op in.
Presenteren vraagt aandacht, focus en creativiteit

Oh nee: volgende week presenteren! Krijg ik een ‘go’? Mag ik een nieuwe start maken? Klopt mijn businessplan, visie, de hele rataplan? Toch maar weer die PowerPoint, alles moet erin… De dag zelf: stik zenuwachtig. Aandacht op: slaag ik of faal ik? Focus op: PowerPoint i.p.v. mezelf. Creativiteit? Geen tijd! Ik put uit diezelfde trukendoos, pak andere plaatjes. De doelgroep? Hoezo?

Bij presenteren wordt power en passie nogal eens verward. Met power probeert de spreker zijn toehoorders iets door de strot te duwen, ongeacht de reacties in de zaal. Bij passie gaat het om blootgeven waarvoor je zelf wezenlijk warm loopt. Jezelf echt laten zien, met alle kracht en kwetsbaarheid die dit van je vraagt.

Varen op power (afdwingen) verwijdert je steeds verder van jezelf, je onderwerp en je publiek. De sleutel ligt in het contact met je passie. Al in de voorbereidende fase richt je je aandacht daarop. Hoe voelt het? Wat zie je voor je? Waarom wil je dit delen? Wat is het belang?

Stap twee. Verplaats jezelf in je publiek. Wie zitten voor je? Hoe wil je dat zij de zaal verlaten? Luister als één van hen naar je verhaal: waar haak je aan, waar haak je af? Is dit een standaard verhaal? Waar wordt je aandacht getrokken? Wanneer moet je lachen, word je enthousiast? Zo krijg je helder wat je exacte boodschap is. Nu kun je verdiepen en houd je focus.

En creativiteit? Dat heb je nodig om je boodschap te verbinden met je passie en je presentatie vorm te geven. De juiste voedingsbodem (voorbereiding en verdieping) maakt het mogelijk dat de passende vorm zich aandient. Let op: je kunt jezelf hier enorm mee verrassen. Schuw het experiment niet. Je bent inmiddels fris en scherp. Dat is altijd fijn om naar te kijken en te luisteren.

Aanbod

Naast ons vaste aanbod maken we trainingen op maat. Inspelend op de situatie, vraag en de doelstellingen van de organisatie, ontwerpen we de programma’s. Wil je meer weten, heb je interesse in deelname aan een van onze trainingen of in een programma op maat? Neem contact met ons op.