En plein public

September 2017

Het nieuwe trainingsseizoen is nog maar net begonnen en we zijn al weer full swing aan de gang! Ook leggen we een laatste hand aan de teksten en illustraties voor onze nieuwe website. Binnenkort gaat die online. Versie 2.0! Maar eerst deze nieuwsbrief. Ter inspiratie een artikel over geloofwaardigheid. Ook brengen we je op de hoogte van onze tweedaagse masterclass in november waarin je met geloofwaardigheid aan de slag kunt! Meedoen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Authenticiteit met stip op 1!

Op ons lijstje met 'voorwaarden voor een succesvolle presentatie' staat authenticiteit met stip op 1. We willen een spreker, zanger of cabaretier geloven. We willen denken: dit is een echt mens! Net als acteurs. Als Anthony Hopkins de angstaanjagende Hannibal Lecter speelt in Silence of the Lambs, weet hij van dit personage geen karikatuur, maar een man van vlees en bloed te maken. Door ons de aimabele, humane kant van Hannibal Lecter te tonen (intelligent, rustig, humor, uitstekend verzorgd, oog voor detail, gesofisticeerd en lenig met taal), worden we (met angst en beven) ook nieuwsgierig naar die donkere kant van deze boogeyman.

Om dit voor elkaar te krijgen moet de acteur zich afvragen: waar kan ik mij verbinden met dit personage? Wat in deze gestoorde figuur is wel sympathiek? Pas dan kan Anthony Hopkins zijn eigen waarachtigheid inzetten in de rol die hij speelt. Alleen dan zullen wij Hannibal Lector willen volgen, maar nog belangrijker: dan zullen wij (iets van) de situatie kunnen, durven en willen herkennen.

Tegenstellingen maken je geloofwaardig
Geen mens is alleen maar wijs, succesvol, comfortabel of in balans. Juist ook je rafelrandjes en eigenzinnigheden maken je als spreker leuk en menselijk. Strooi je te overtollig met je missers en onhandigheden of profileer je je met ‘succes als middle name’ (de andere kant van het spectrum), dan maak je van jezelf een karikatuur. Dat gelooft toch niemand!

Dan is er nog iets wonderlijks. Des te authentieker je als spreker bent, des te minder zal het publiek zich bewust zijn van jou als spreker. Het publiek zal dermate meegenomen worden door je verhaal, dat het jou als spreker vergeet. Pas achteraf zal het publiek denken: dat deed hij/zij goed, ik was helemaal mee! En omgedraaid: des te minder authentiek je bent, des te meer het publiek jou zal bekijken (en bekritiseren) en des te minder het publiek door je verhaal zal worden meegenomen.

Hoe verlies je authenticiteit?
In stresssituaties verlies je als mens je 'ware zelf' het makkelijkst. Wanneer je bijvoorbeeld niet durft te tonen hoe bang, boos, verontwaardigd of verdrietig je bent, plak je een masker over je ware gezicht waarmee jij je in de betreffende penibele situatie hoopt te redden. Dat masker kan bijvoorbeeld een glimlach zijn. Dat lijkt slim. Je redt jezelf. Maar met dit (lachende) masker voor, is het onmogelijk om wezenlijk contact met je te maken. Je masker maakt van jou een karikatuur. Wie je bent en wat je vindt blijft hierdoor onleesbaar.

Omdat het publiek zich aan jou spiegelt, is het goed mogelijk dat je publiek zich ofwel zal storen aan jouw masker (het publiek weigert mee te gaan met je maskerade), ofwel het publiek zal zich (veelal onbewust) op haar beurt maskeren. Tussen jou en het publiek kan op dat moment niets ontstaan dat voorbij gaat aan die oppervlaktelaag/maskerade.

Een tweede ongewenst effect van jezelf maskeren is dat je er fysiek onwel van wordt. Een masker zit nooit lekker. Niet jezelf willen zijn, maakt wanhopig. Naar iemand kijken die niet zichzelf is, maakt evenzeer wanhopig. Dit willen we niet als spreker en niet als publiek!

Hoe zet je dat masker af?
In je lichaam kun je jezelf altijd terugvinden. Door te ademen, je benen te bewegen, te signaleren wat er knelt in je lichaam, je voeten te voelen op de grond, je gedachte en je gemoed te inspecteren, kun je de weg naar jezelf terugvinden. Van daaruit kan je verder. Jij weet weer wat je voelt, denkt en vindt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Authentiek zijn is geen truc, geen stuk gereedschap dat je naar behoeven in kunt zetten. Het is de bereidheid om je te verwonderen over wie je bent en de wens om jezelf te zijn. Je wilt de ander ontmoeten en zelf gekend worden. Stap voor stap.

Op ons lijstje staat authenticiteit met stip op één. Daar begin je!

Masterclass Storytelling / Storylistening
3 en 17 november


Wil je complexe materie helder uitleggen, je ervaring pakkend presenteren, boven tafel krijgen waar je tafelgenoot naar op zoek is en inspelen op bestaande verhalen?
In dit programma ontdek je hoe je elkaar aan het denken zet en tot een inspirerende uitwisseling komt.

Voor ervaren sprekers die zich verder willen ontwikkelen en de mogelijkheden van interactie willen benutten.

Meer weten? We horen het graag!
Een programma als dit voor je team?
Lees hier reacties op onze programma’s.